Kiropraktikk er en offentlig autorisert helseprofesjon  

Kiropraktoren er primærkontakt med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. 

Kiropraktoren har selvstendig diagnose- og behandleransvar, og du trenger ikke legehenvisning, for å benytte deg av kiropraktikk. 

Kiropraktoren er lidenskapelig opptatt av å hjelpe deg med dine muskel- og skjelettplager, og kan gjennom sin behandling påvirke både nervesystemet, og din generelle helsetilstand.  

Kiropraktoren kan både henvise deg til spesialist, bildediagnostisk undersøkelse (MR, CT, røntgen), og sykemelde deg i opp til 12 uker. 

Kiropraktikk er en naturlig behandlingsform for muskel- og skjelettplager.  

Kiropraktikk er en godt integrert helseprofesjon i Norge, som diagnostiserer, behandler og forebygger muskel- og skjelettplager.

Kiropraktikk ble startet for over 120 år siden i USA, av Daniel David Palmer i Iowa. 

Ordet kiropraktikk er av gresk opprinnelse, og betyr ” å utføre med hendene. Hendene er derfor kiropraktorenshovedredskap.  

Hva skjer hos en Kiropraktor? 

Den første samtalen, sykehistorien er en viktig del av kiropraktikk. 

Her vil kiropraktoren spørre en rekke spørsmål, om dine plager, din sykdomshistorie, og ditt liv for å få et helhetlig bilde av deg og din helsetilstand.  

Dette er viktig med tanke på diagnostisering, videre utredning, behandling, & ikke minst for å utelukke andre medisinske årsaker til dine plager.   

Etter sykehistorien vil kiropraktoren starte undersøkelsen.

Undersøkelsen består av kiropraktiske, nevrologiske, ortopediske & funksjonelle tester.  Under undersøkelsen fortsetter kiropraktoren å innhente informasjon fra din kropp, som hjelper å danne et bilde av deg. 

Etter undersøkelsen tar kiropraktoren en avgjørelse på om du kan motta kiropraktisk behandling, eller om du trenger å henvises videre til spesialist, eller til bildediagnostisk undersøkelse. 

Kiropraktikk er mye mer en bare et knekk.

Oppklarende samtale 

Når kiropraktoren er ferdig med både sykehistorien & undersøkelsen, og har tatt et valg om fortsette til behandling, så vil kiropraktoren forklare sine funn og diagnose, slik at du forstår dine plager bedre. 

Deretter kan behandlingen starte, samtidig som kiropraktoren legger frem et behandlingsforløp som passer dine plager. 

Kiropraktisk manipulasjonsbehandling.  

Kiropraktisk behandling varierer noe fra kiropraktor til kiropraktor. Men, hovedverktøyet er kiropraktisk manipulasjonsbehandling.

Kjært barn har mange navn, og du kan kalle det å manipulere, justere, eller som vi sier på folkemunne å “knekke” et ledd.  

Kiropraktoren bruker det vi kaller palpasjon, bruker fingrene og hendene, til å føle, sense, og bevege leddene og musklene dine, for å få et inntrykk av hvilke ledd som beveger seg for lite, og som trenger stimulering.  

Kiropraktikk består i dag av flere måter å behandle på. Kiropraktoren bruker som sagt hovedsakelig ledd manipulasjon, men benytter seg av en rekke andre supplerende metoder, som muskelteknikker (massasje, bindevev, trigger punkt), rehabilitering, trening, nålebehandling, trykkbølge, ultralyd osv. 

Les mer om Kiropraktikk