Pusteøvelser er super effektivt som stressmestring 

Pusten styres direkte av stress-responsen, og når du opplever stress, så begynner du automatisk å puste kjappere. 

Det betyr også at du kan ta kontroll over stress-responsen med pusteøvelser. Enten du opplever akutt stress, eller kronisk oppsamlet stress, så kan pusteteknikker være med på å roe deg ned NÅ, og samtidig begynne å frigjøre gammelt stress. 

Her får du 2 pusteøvelser jeg bruker mye selv, og med mine klienter: 

Pusteøvelser: 1. Roe ned pusten  

Hvordan:

Dype innpust, og lange kontrollerte utpust (doble utpusten, for eksempel innpust 3 sekunder, utpust 6 sekunder). Du kan puste inn med nesen, og ut med nesen, eller inn med nesen og ut med munnen.  

Hvorfor:

Roer ned nervesystemet, slår av stress-responsen (lange utpust gjør at Vagusnerven aktiverer den parasympatiske nervesystemet)

Når:

Fin å gjøre på kvelden før du skal sove, i løpet av dagen før du skal spise, eller når du føler at du er stresset, eller trenger å roe ned.  

Mer info om roe ned pusten:   

Noen pusteøvelser aktiverer nervesystemet, og noen roer det ned. Denne pusteøvelser er glimrende for å roe ned nervesystemet. Du bruker dype innpust, og lange kontrollerte utpust. Det er viktig at utpusten, er lengre enn innpusten. Det gjør at du kommer inn i hvilemodus (parasympatisk), takket være den 10.hjernenervern (vagus nerven).

Når du puster inn skal først magen blåses ut, etterfulgt av ekspansjon av brystkassen. I starten kan det være greit å kunne fokusere på at magen skal blåses ut, og når du har mestret det, så kan du øve med å få med brystkassen også.

Du kan øve på denne teknikken 1-10 minutter. Pusteøveklser kan være veldig god sovemedisin, og denne er spesielt fin å bruke på kvelden når du skal roe ned og blir klar for å sove, eller i løpet av dagen før du skal spise, eller bare trenger å roe ned.   

Pusteøvelser: 2. Gi slipp pusten 

Hvordan: 

Dype innpust, og slipp utpusten fri, som en refleks. Du skal jobbe med å slippe helt kontrollen på utpust. Du kan variere lengden på både innpust, og utpust. 

Hvorfor: 

For å frigjøre stress, å gi slipp på stress. Fokus på øvelsen, kan også i seg selv gjøre deg roligere, ved at du fokuserer på en ting.   

Når: 

I løpet av dagen, innimellom møter med mennesker, stressende situasjoner, og livets stress. Rett og slett når du kjenner at du har lagret noe stress i kroppen, enten at du kjenner det i kjeven, skuldrene , magen, tankene. 

Mer info om gi slipp pusten

En av mange pusteøvelser, som er god for å gi slipp på stress. Du har igjen dype innpust, men kontrollerer ikke utpusten, utpusten slippes fritt ut, som en refleks. Se for deg at du drar opp en pil og bue på innpust, og slipper pilen på utpust. Du vil føle deg lettere, roligere, mer tilstede og klar, etter noen minutter med gi slipp pusten. En fin øvelse og gjøre i løpet av dagen, mellom gjøremål, på jobben mellom møter, og når du trenger en liten re-set. Du kan øve på denne i alt fra 30 sekunder til 10 minutter. I starten kan du bli litt svimmel av denne øvelsen, så jobb deg gradvis oppover, og kjenne etter i kroppen. 

Obs: 

Denne pusteteknikken kan være utfordrende for mange. Den kan skape svimmelhet, trykk i hodet & prikkinger i kroppen. Dette er ikke farlig, men den er ganske invaderende for følelsesregisteret, og når kropp & hode ikke er vant til det, så kan det skape motstand, og til slutt følelsesmessige forløsninger, i form av gråt, glede, frustrasjon osv. Vi er følende mennesker, og hvis følelsesregisteret har vært låst i mange år, så er dette uvant. Dette forekommer vanligvis ikke når teknikken brukes i noen noen minutter, da det kun er stress-forløsende. 

Spørsmål om pusteteknikk? Spør direkte

3 + 1 =

Eller ring 92405054  for en uforpliktende samtale