Det er en sammenheng mellom stress og ryggsmerter.

De fleste av oss har ingen løver, eller krokodiller etter oss, men likevel er stress-systemet vårt slått på. Vi opplever ingen reelle faretreuende signaler i løpet av dagen, men kroppen har begynt å tolke vanlige dagligdagse situasjoner som farer.   Dette kan resultere i alt for mye stresshormoner (adrenalin, kortisol).  

En diskusjon på jobben, regninger som ikke er betalt, en krangel med konen, et sykt familiemedlem, og ellers andre vanlige situasjoner, er med på å øke stresset i kroppen.

Det påstås også at kronisk stress kan skape ugunstige forandringer i hjernen som kan bidra til angst, depresjon, og avhengighet. Det viser seg også at det er en sammenheng mellom høyt blodtrykk, diabetes og fedme, og ikke minst det at stress og ryggsmerter henger sammen.

 

Kroppen har et alarmsystem og et hvilesystem.

Evolusjonsmessig er alarmsystemet der for at vi skal overleve farer, og blir kalt kjemp eller flykt responsen. Det er kroppens på-knapp, og opererer hovedsaklig via hormoner, og da spesiellt stress hormonene kortisol og adrenalin.

Disse hormonene setter kroppen i en kamp situasjon, hjertet slår fortere og kraftigere, mens skjelettmusklene får økt blodtilførsel, og mage og tarmsystemet får nedsatt blodtilførsel. Det er dette systemet som forklarer sammenhengen mellom stress og ryggsmerter.

Hvilesystemet, hvile og fordøyels responsen får deg til å slappe av, og fordøye maten vi spiser, og det er kroppens av-knapp. Hvilesystemet frigir viktige hormoner som dopamin og serotonin, og er også viktig inn mot seksuell opphisselse, avføring og urinering, samt tåreflod og spyttsekresjon.

Meditasjon og pust for bedre helse 


Ytre påkjenninger utløser stress-responsen .

Hvis kroppen din opplever en truende eller overveldende opplevelse, vil øynene og ørene dine sende signaler til en del av hjernen som heter amygdala. Amygdala vil da evaluere bildet og lyden, og hvis den oppfatter det som fare, vil den delen av hjernen sende et nytt signal, til en annen del av hjernen som heter hypothalamus. Hypothalamus er som en kontrollsentral, og kommuniserer med resten av kroppen via alarmsystemet og hvilesystemet.

Når hypothalamus får faresignalet vil det skje en aktivering av alarmsystemet i form av adrenalin og kortisol. Amygdala kommuniserer også med en annen del av hjernen som er viktig i prossesering av følelser som frykt, sinne, sorg, avsky, glede og seksuell opphisselse.


Så hva har dette med ryggsmerter å
gjøre?

Når hjernen mottar et stress-signal fra miljøet (stressor), fra for eksempel en deadline på jobben, en krangel med sjefen, en vanskelig situasjon på hjemmebane, så oppfatter hjernen som regel dette som en fare. Dette fører igjen til en samtale mellom hjernen og stress-muskulaturen i kroppen (fleksjons muskulatur).

Stress-muskulaturen er etter min mening hovedsakelig kjevemuskulaturen, brystmuskulaturen & hofteleddsbøyeren (iliopsoas). Når hofteleddsbøyeren er aktivert på grunn av stress så kan det skape mye belastning på korsryggen, som igjen kan skape smerte i ryggen.

Det er flere forklarings-modeller på stress og ryggsmerter, men ut i fra min erfaring sitter mye av problemet i samtalen mellom amygdalaen og hofteleddsbøyeren. Hjernen analyserer regningen du fikk som en fare (svart-hvitt), som igjen har en effekt på hofteleddsbøyeren, som igjen kan skape ryggsmerter, både referert smerte, og mekanisk smerte.

8-Ukers Yogakurs for smerter i muskel- og skjelett starter 14.August

Trenger du hjelp! Spørr Sunn Kompis Direkte

5 + 15 =